Personale

foto: KioskenAlt personale i Fotorama er frivillig, ulønnet arbejdskraft, der normalt har en aften hver 14. dag - den eneste "løn" er gratis adgang til biffen! Holdet består af en operatør og normalt to mennesker til at stå i kiosken og sælge billetter og slik. Desuden sørger man i fællesskab for, at biografen er ren og ryddelig og klar til at modtage gæsterne.

Hvis du gerne vil være frivillig, kan du aflevere en seddel med navn og telefon i biografen eller kontakte den personaleansvarlige i bestyrelsen. Bestyrelsen er valgt på den årlige generalforsamling og sørger for at de overordnede ting er i orden.

 

Historie

foto: Fotorama facadeDen første forevisning med 'levende billeder' i Hammel fandt sted på dyreskuedagen i 1907. Det var Rasmus Rasmussen Kirkegaard der startede i en nybygget biografsal på Mindevej. Huset ligger der endnu og har i mellemtiden været kulturhus, men er i dag privatbolig. I starten hed det Kosmorama og der blev forevist film et par gange om ugen. Kosmorama blev til Fotorama i 1918, da et interessentselskab ved navn Fotorama, købte biografen i Hammel. Indtil 1929, hvor Helbo Rasmussen købte Fotorama, skiftede biografen ejere 3 gange. Helbo Rasmussen kørte biografen med succés og kunne købe grunden, hvor Fotorama ligger i dag. Senere overtog hans søn, Tom Helbo biografen.

Den 3. april 1952 indviedes så den nuværende, men dengang nybyggede, biograf.

Fra privat til frivillig drevet biograf

Der har altså været biograf i Hammel siden 1907. Fra 1952 med kontinuerlig biografdrift - bortset fra 3 måneder i 1993, fordi man, som i så mange andre mindre byer, måtte opgive at drive biografen på kommercielle vilkår. Siden den sidste private ejer (Tom Helbo) så sig nødsaget til at lukke i 1993, har Fotorama været drevet af frivillig arbejdskraft - organiseret i en forening.

I årene herefter er overskuddet blevet brugt til at gøre biografen bedre. Vi har fået ny teknik, bedre lys og lyd og foyeren er blevet bygget om. Men ikke mindst er der blevet opsparet penge så foreningen har kunnet købe bygningen - det skete i 1997 med støtte fra Hammel Kommune og fra Lokale- og anlægsfonden ("tipsmidlerne").

I årene 2001 og 2002 foretoges en større renovering af foyer og sal med nye stole, handicaplifte, nyt gulv, nye farver, handicaptoilet mm. Biografen har heldigvis kunnet få økonomisk støtte til dette omfattende projekt fra Hammel Kommune, Filminstituttet og Helsefonden, således at Fotorama nu er meget handicapvenlig - bl. a. med specielle gode pladser i salen til kørestolsbrugere.

Fotorama er ikke lukket land for hørehæmmede. Vi har selvfølgelig den kendte 'teleslynge', men har også installeret det nyeste - et FM-lydsystem. Systemet sender filmens lyd som FM-bølger ind i høreapparatet, der forstærker lyden direkte ind i ørerne på den høresvækkede. En såkaldt 'wallpilot', der er sat op ved indgangen til biografsalen, sørger automatisk for at skifte til den rigtige frekvens når man passerer den.

Digitalisering

NOVEMBER 2010! En skelsættende måned for Fotorama - for da blev biografen digital - og blot 3 år efter, var det slut med filmstrimlerne og 35 mm-fremviseren, som indtil da, i årtier, troligt har kørt billederne - ét for ét med 24 billeder i sekundet - forbi den kraftige pære, så de kunne blive til 'levende billeder' på det hvide lærred. Nu har den digitale fremtid indhentet os - også i 3D - og film kan nu vises med 48 billeder i sekundet - også i Hammel. Hvad bliver det næste...?... tja... udviklingen løber stærkt, men ét er sikkert:
Vi vil også i fremtiden bestræbe os på, at være blandt de moderne biografer.

 

Arrangementer

foto: DaCapo koncert i FotoramaDesuden har der i tidens løb været afholdt så forskellige arrangementer som lysbilledshows, foredrag og mandestrip! I det omfang, vores egne filmforestillinger tillader det, lejer vi gerne salen ud til foreninger og andre, som ønsker at afholde et arrangement.

Det er også muligt at aftale afvikling af særforestillinger, ligesom der kan være mulighed for at opnå grupperabat. Henvendelse herom til formanden Lars Christensen på tlf. 22 99 02 51.